Reseptivihko


Lehtikaalisipsit

    lehtikaalia
    öljyä (rypsi- tai oliiviöljy)
    suolaa

    Huuhtele lehtikaalit ja kuivaa hyvin. Revi lehtikaalit paloiksi, ei kuitenkaan liian pieniksi. Sekoita kulhossa revityt lehtikaalit, öljy ja suola. Levitä pellille tasaisesti. Paista uunissa 200 asteessa. Sipsejä paistaessa uunin vieressä on oltava kokoajan, ettei sipsit pala. Kääntele sipsejä paistamisen aikana. Valmiit sipsit ovat rapeita.


    Punainen coleslaw

      puolikas punakaali
      puolikas valkokaali
      omena
      suolaa
      sokeria
      omenaviinietikkaa
      turkkilaista jukurttia
      majoneesia

      Raasta kaalit ja omena, ripottele raasteen päälle suolaa ja sokeria, pirskottele päälle viinietikkaa. Painele raastetta. Kun raaste alkaa pehmenemään sekoita kastike raasteen joukkoon. Coleslaw on parhaimmillaan muutaman tunnin tekeytyneenä.


    Kaalikääryleet Taatilan tapaan

      • n. 2 kg keräkaalia
    • Lihatäyte:
      • 1 dl puuroriisiä
      • 3 dl kaalin keitinlientä
      • 700g jauhelihaa
      • 1 muna
      • 2 tl suolaa
      • 1 sipuli silputtuna
      • 1/2 tl mustapippuria
      • 1 rkl voita
      • 1 dl perunahiutaleita
      • kaalin massaa
    • Kasvistäyte:
      • 1 dl puuroriisiä
      • 3 dl kaalin keitinlientä
      • raastettu kyssäkaali
      • 4 raastettua porkkanaa
      • 1 tuoreen maissin siemenet (voi olla myös esikypsennetty)
      • 1 paprika silputtuna
      • 1 iso kaltattu tomaatti silputtuna
      • 2 silputtua sipulia
      • 2 valkosipulin kynttä puristettuna
      • 1 hienonnettu chili
      • 1 dl perunahiutaleita
      • 2 tl suolaa
      • kaalin massaa
      • basilikaa, tilliä, ruohosipulia
      • suurusteeksi maissitärkkelystä
    • Paistoliemi:
      • voita ja siirappia

    Koverra kaalin kanta esim. omenaporalla ja laita kaali kokonaisena kiehuvaan veteen. Kaalia keitetään n. 20 min tai riippuen siitä kuinka tiivis se on. Kun kaalin väri alkaa muuttua ruskehtavaksi se nostetaan pois vedestä ja siitä aletaan irrottaa lehtiä varovasti yksi kerrallaan. Lehtien irrottaminen kuumasta kaalista on haastavaa. Kädet kannattaa suojata kumihanskoilla ja niiden alle laittaa vielä puuvillahanskat. Näin kuuma vesi ei polta sormia. Jos kaali on sisältä vielä raakaa sen voi laittaa uudestaan kiehuvaan veteen. Kun lehdet käyvät liian pieniksi loppu kaali silputaan ja laitetaan täytteen sekaan. Riisi keitetään kaalin keitinliemessä. Massan aineet sekoitetaan tasaiseksi seokseksi. Mikäli kaalinlehden lehtiruoti tuntuu kovalta vielä keittämisen jälkeen sitä voi ohentaa terävällä veitsellä. Käärinnässä massa laitetaan keskelle lehteä, sitten massan päälle käännetään lehden tyvipuoli, sen jälkeen sivut ja lopuksi lehden loppuosa. Käärylettä voi varovasti rullata niin saa aikaiseksi pyöreitä nättejä kääryleitä. Kääryleet ladotaan syvälle pellille tai foliovuokaan tiiviisti ja niiden päälle kaadetaan paistoliemi. Kääryleitä paistetaan n. 1 tunti 250 asteessa uunin keskitasolla. HUOM! Paistoaika on summittainen, kannattaa kuitenkin seurata miten pinta alkaa ruskistumaan. Varsinkin kasviskääryleet voivat kypsyä nopeamminkin.


    Raikkaan vihreä kesäkaalisalaatti

                • 1 kesäkaali
                • 1 kyssäkaali eli kaalirapi
                • 4 avomaankurkkua
                • 1 kesäsipulin varsi
                • tilliä
                • 1 rkl öljyä
                • ripaus sitruunapippuria

    Suikaloi kesäkaali sekä kuori ja raasta kyssäkaali. Kuori avomaankurkut mikäli niissä on paksu kuori. Kuutioi kurkut. Leikkaa saksilla tilli ja sipulinvarsi silpuksi. Lorauta n. 1 rkl rypsi- tai oliiviöljyä salaatin sekaan ja ripottele joukkoon sitruunapippuria. Sekoita ja nauti!



    Hapankaali-jauhelihapata

    5 ANNOSTA

                • 2 rkl voita
                • 200 g  sipulia
                • 400 g jauhelihaa
                • 300 g hapankaalia
                • 400 g tomaattimurskaa
                • 2 rkl sokeria
                • ½ tl suolaa
                • ½ rkl meiramia
                • 2 dl ruokakermaa
                • ½ dl hienonnettua persiljaa

    Sulata voi kattilassa ja kuullota siinä sipuli. Ruskista jauheliha. Sekoita hapankaali, tomaattimurska, sokeri ja suola kattilassa ja anna kypsyä n. 20 min. Lisää viimeisenä kerma ja meirami. Anna hautua 3-5 min. Tarjoa perunoiden tai riisin kera.


    Hapankaali-kinkkupiirakka

    n. 26 cm piirakkavuoka

    Pohja:

                • 125 g voita
                • 3 dl jauhoja
                • 1 tl leivinjauhetta
                • 0,5 tl suolaa
                • 3 rkl perunahiutaleita
                • n. 1 dl kylmää vettä

    Täyte:

                • 100 – 200 g Taatilan Hapankaalia/ Porkkaalia
                • 50 – 100 g kinkkua kuutioina tai suikaleina
                • 2 dl kermaa
                • 1 dl juustoraastetta
                • 2 munaa
                • yrttimausteita pinnalle maun mukaan

    Paisto: 175 astetta, 30 – 45 min.


    Hunajalla maistettu hapankaalipata

                • 600 g Taatilan Hapankaalia
                • 150 g siankylkeä
                • suolaa
                • 4 dl vettä
                • ¼ dl hunajaa

    Laita kaali kattilaan tai uunipataan yhdessä kylkipalan kanssa. Lisää vesi ja mausteet. Anna hautua kypsäksi liedellä tai uunissa. Mausta lopuksi hunajalla


    Lisukesalaatti

                • 800 g Taatilan Omenahapankaalia
                • 100 g karpaloita
                • 1 rkl hunajaa
                • 2 rkl öljyä

    Valuta hapankaalista neste pois. Sekoita hunaja ja öljy keskenään. Sekoita aineksista salaatti.


    Hapankaalikeitto

                • 2 rkl öljyä
                • 400 g  Taatilan Hapankaalia
                • 2 sipulia
                • ½ purjoa
                • 3 valkosipulinkynttä
                • ½ valkokaalia
                • 1 paprika
                • 1 litr. vettä
                • 2 lihaliemikuutiota
                • 5 maustepippuria
                • 5 mustapippuria
                • laakerinlehti
                • 250 g makkaraa

    Valuta hapankaali ja ruskista sitä hieman öljyn kanssa kattilassa. Puhdista ja suikaloi kasvikset ja lisää ne kattilaan. Lisää vesi ja mausteet ja anna kiehua kypsäksi noin tunnin ajan. Lisää lopuksi kuutioitu makkara. Tarjoile keiton kanssa smetanaa tai ranskankermaa.


    Haudutettu hapankaali

                • 900 g Taatilan Hapankaalia
                • 1 pak. pekonia
                • 1 sipuli
                • 150 g herkkusieniä tai suppilovahveroita
                • ripaus mustapippuria

    Pilko ja paista pekoni. Kuullota sipuli öljyssä. Lisää sienet ja hapankaali. Mausta. Hauduta uunissa tai liedellä tunnin ajan.


    Jauheliha-hapankaalipiirakka

    Pohja:

                • 500 g voita
                • 7½ dl vehnäjauhoja
                • 500 g keitettyjä perunoita (jauhoista lajiketta)
                • 2 rkl kylmää vettä

    Täyte:

                • 2 dl vettä
                • 2 dl puuroriisiä
                • 4 dl maitoa
                • ½ tl suolaa
                • 400 g Taatilan hapankaalia
                • 400 g jauhelihaa
                • 2 isoa sipulia
                • 1 rkl voita
                • 2 tl suolaa
                • 2 tl pippurisekoitusta

    Nypi voi, jauhot ja muussatut perunat sekaisin. Lisää tarvittaessa vettä. Sekoita tasaiseksi. Laita taikina kelmuun, muotoile levyksi ja laita jääkaappiin jähmettymään.

    Laita riisit kiehuvaan veteen, lisää maito kun vesi on melkein kiehunut pois. Kypsennä hiljalleen ja varo pohjaan palamista. Jäähdytä ja lisää joukkoon ½ tl suolaa.

    Ruskista pannulla voissa jauheliha ja hienonnetut sipulit. Lisää joukoon valutettu hapankaali ja muut aineet. Sekoita.

    Ota taikina jääkaapista ja jaa se kahtia. Kauli puolet taikinasta pohjaksi leivinpaperin päällä ja nosta se pellille. Lisää täytteet ja kauli toinen puoli taikinasta kanneksi. Käännä kannen reunat pohjan alle. Pistele haarukalla reikiä kanteen. Paista piirakka 200ºC 30 min.


    Helppo tuorekaalisalaatti

                • kulhollinen kaaliraastetta
                • pussillinen pakasteherne-maissi-paprikaa
                • purkillinen ananasmurskaa

    Sekoita ja tarjoa.


    Coleslaw-salaatti

                • n.1 kg valkokaalia
                • 2-3 rkl sokeria
                • 1 tl suolaa
                • 2 rkl hunaja-omenaviinietikkaa
                • 1 porkkana
                • 1-2 salottisipulia

    Kastike:

                • 3 dl majoneesia
                • ½ purkkia kermaviiliä

    Raasta tai silppua kaali ohuiksi siivuiksi. Ripottele raasteen päälle sokeri, suola ja viinietikka. Painele esim. puunuijalla niin, että kaali pehmenee. Raasta joukkoon porkkana ja sipulit ja sekoita. Lopuksi lisää joukkoon majoneesi-kermaviilikastike.

    Jos et tykkää majoneesista kannattaa kastike korvata pelkällä kermaviilillä.


    Hapankaalilisäke makkaran seuraksi

                • Taatilan hapankaalia
                • Ranskankermaa/ kermaviiliä/ maustamatonta tuorejuustoa tms.
                • Sinappia
                • Valkosipulin kynsi

    Aineet sekoitetaan kattilassa, kiehautetaan ja haudutetaan jonkin aikaa. Sinappia ja valkosipulia lisätään oman maun mukaan. Lisäkkeen voi myös hauduttaa uunissa ja lisätä makkarat jonkin ajan kuluttua
    hapankaalilisäkkeen päälle ruskistumaan.

    Ohje: Riitta Karvonen

    Hapankaalipiirakka Riitan mukaan

                  Pohja: rahkavoitaikina

                • 250 g rahkaa
                • 250 g voita
                • 4 dl vehnäjauhoja
                • 1 tl leivinjauhetta

    Sekoita pehmeä voi ja rahka. Sekoita mukaan jauhot ja leivinjauhe vatkaimen 1-vaihteella. Muotoile taikina suorakaiteeksi, kääri kelmuun ja anna kovettua jääkaapissa ennen kaulintaa. Taikina kannattaa tehdä jo edellisenä päivänä.

                  Täyte:

                • 500 g jauhelihaa (esim. lammasta)
                • 1 iso sipuli
                • valkosipulia maun mukaan
                • mustapippuria
                • suolaa
                • creme bonjour-sipulisekoitusta (lisätään vähitellen)
                • 500 g hapankaalia

    Sipuli ja jauheliha ruskistetaan. Valkosipulit puristetaan tai silputaan sekaan. Muut täytteen aineet sekoitetaan jauhelihan kanssa.
    Taikinasta kaulitaan n. 35 cm x 35 cm neliöitä. Laita täyte levyn keskelle suorakaiteen muotoisesti siten, että kummallekin puolelle jää taikinaa. Taikina käännetään täytteen päälle ja nipistellään kiinni. Lopuksi koko komeus käännetään toisin päin, niin että sauma jää alle. Se kannattaa kiinnittää hyvin, ettei aukea paistettaessa. Voitelen piirakat munalla ja paistan 200 asteessa, kunnes on nätin ruskea.

    Ohje: Riitta Karvonen

    Hapankaalisoppa

                • 3-4 perunaa
                • 1-2 sipulia
                • 2 porkkanaa
                • 2-3 valkosipulinkynttä
                • vettä
                • lihafondia tai lihaliemikuutio
                • 1 prk tomaattimurskaa
                • hapankaalia, ainakin ½ l, tai maun mukaan lisäillen
                • 300 g jauhelihaa (mieluiten lammasta)
                • 1 pak jotain vahvanmakuista makkaraa
                • suolaa maun mukaan
                • mustapippuria

    Tarjoiltaessa päälle smetanaa

    Hienonnetut sipulit, kuutioiksi leikatut, kuoritut perunat, valkosipuli silputtuna ja kuutioitu porkkana kuullotetaan öljyssä kattilassa. Lisätään hapankaali ja tomaattimurska ja pyöritellään ne kuullotukseen mukaan. Lisätään vettä ja fondi/liemikuutio siten, että alkaa näyttää keitolta. Annetaan kiehua ja samalla ruskistetaan erikseen pannulla jauheliha ja makkarat, mieluiten erikseen ja lisätään kiehuvaan keittoon. Lisää keittoon makua antamaan myös pannujen huuhdeliemi. Jauhetaan mukaan mustapippuria ja annetaan kiehua hyvin pienesti (poreillen), kunnes perunat ja porkkanat ovat melkein hajalla. Tarkistetaan suola.

    Ohje: Riitta Karvonen

    Hapankaalipiiras

                  Pohja:

                • 100 g voita
                • 2,5 dl jauhoja (esim vehnä+ruis)
                • 1 tl leivinjauhetta
                • 50 g voimakkaan makuista juustoraastetta
                • 0,5 dl ranskankermaa

    Nypi pehmeä voi ja jauhot, sekä leivinjauhe sekaisin ja lisää juustoraaste. (Tässäkin käytän vatkaimen 1-vaihetta). Lisää ranskankerma ja sekoita. Levitä taikina piirasvuokaan ja laita se jääkaappiin lepäämään. Pohja saa olla ohut.

                  Täyte:

                • Ruskistettua jauhelihaa/ makkarasilppua/ ylikypsää kinkkua tms.
                • 0,5 Paprikaa
                • 1 pieni sipuli ruskistettuna jauhelihan tms kanssa
                • Suolaa maun mukaan, kun kaikki täytteen osat ovat pannulla mukana
                • Valkosipulimurskaa maun mukaan
                • Hapankaalia
                • voimakasta juustoraastetta
                • 2 munaa
                • 2-3 dl ranskankermaa/ kermaviiliä tms.

    Ruskista jauheliha, tai muu täytteessä käyttämäsi liha. Lisää jauhelihan joukkoon sipuli, valkosipuli ja paprika silputtuna. Lisää suola. Levitä ensin pohjalle ohuelti juustoraastetta ja sen päälle hapankaalia ja täyte. Jauha päälle mustapippuria. Sekoita munat ja kermasekoitus ja kaada tasaisesti täytteen päälle. Paista uunin alaosassa 175 asteessa, kunnes pohja on ruskea
    ja täytteessä ruskeaa pintaa.

    Ohje: Riitta Karvonen

Comments are closed.